Menu

Koirien kouluttamisen monipuolinen maailma

0 Comments


 

Koirien kouluttaminen on mielekästä työtä, sillä oppivainen älykäs eläin pystyy toimimaan mitä erilaisimmissa tehtävissä kun sen koulutus aloitetaan varhain. Moni koira saa nykyään erikoiskoulutuksen tehtävään, joka saattaa olla yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä ja voi auttaa ihmiskuntaa jopa paremman terveyden saavuttamiseen.

Koirien erilaisten erikoiskoulutusten myötä on tosiaan mahdollistettu monia ihmeellisiä edistysaskelia, joiden avulla on kehitytty lääketieteessä ja potilaiden hoidossa. Koulutettuja koiria saatetaan käyttää nyky
päivänä sokeiden oppaina tai muissa avustustehtävissä, kuten muistuttamaan sokeritautisen lääkkeen ottamisesta tai muistisairaan arjen apuna toimimisesta. Nykypäivänä on voitu myös käyttää koirien tarkkaa hajuaistia hyväksi niin että on voitu löytää erilaisia sairauksia, kuten vaarallisia syöpäkasvaimia hyvin aikaisessa vaiheessa. Hajuja erittelevät koirat pystyvät tehokkaan, mutta yksinkertaisen koulutuksen avulla avustamaan paljon lääketieteen alalla, sekä esimerkiksi viranomaisia laittomien huumausainerikosten paljastumisessa. Tullikoirat ovat tosiaan korvaamaton apu rajavartiolaitoksissa, lentokentillä ja poliisien työkumppaneina.

Koiran kouluttaminen alkaa aina peruskoulutuksesta, jonka jälkeen alle vuoden ikäisenä sitä saatetaan alkaa kouluttaa erikoistehtävään, josta tulee koko koiran elämän pituinen ammattitehtävä. Usein kouluttaja ja koira ovat erottamaton parivaljakko työssään, jolloin kumpikaan ei pärjää työtehtävässä ilman toista. Koulutusmenetelmät ovat usein varsin yksinkertaisia, mutta vaativat kouluttajalta järjestelmällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, jotta voidaan mahdollistaa toivotun käyttäytymisen toteutuminen. Koulutuksessa on siksi hyödynnettävä tietoa siitä, millainen eläin koira on luonnossa ja aloitettava erikoiskoulutus pitäen aina mielessä se, miten koira palkitsemalla voidaan saada ratkaisemaan tehtäviä, haistamaan tiettyjä hajuja, opastamaan sokeaa liikennevaloissa tai kadulla tai muistuttamaan tietynlaisista asioista kotona.

Monille koiran koulutus jää harrastusluontoiseksi ajanvietteeksi, kun oma pentu saadaan taloon, mutta silloinkin oikeanlaisella koulutuksella on erittäin tärkeä rooli, jotta koirasta voidaan saada tasapainoinen aikuinen lemmikki, joka ei tee tuhoja kotona, on sisäsiisti. Kotona olevalle lemmikkikoiralle on tehtävä peruskoulutus heti sen tullessa taloon, jotta voitaisiin varmistua, että se oppii talon tavoille. Ongelmallisen tai vaarallisesti käyttäytyvän koiran kohtaloksi saattaa valite
ttavan usein tulla lopetuspiikki, vaikka koulutuksen avulla moni voisi saada vielä monia hyviä elinvuosia lisää. Koiran ongelmakäyttäytymistä ennalta estäessä on tärkeää huomioida, että koira saa tarpeeksi virikkeitä ja liikuntaa joka päivä, jottei se stressaannu eikä tuskaannu yksin olemiseen tai aktiviteettien puutteeseen. Silloin myös oikeanlaisen rodun valitsemisella on tärkeä sija koiran hankkimista, jotta voidaan ostaa yksilö, joka parhaiten sopii perheeseen. Koirissa on valtavia eroja, siinä missä toinen rotu vaatii lähes jatkuvaa aktivoimista ja tuntien lenkkeilyä, toinen koira saattaa vaatia läheisyyttä ja ihmisen seuraa tai toisen koiran kumppanuutta.

Eläinten ja koirien kouluttaminen voi olla harrastus tai elinikäinen mielekäs ammatti, johon on mahdollista kouluttautua lukuisilla mahdollisilla tavoilla. Edellytyksenä ammattimaiseen koirien kouluttamiseen tarvitaan yleensä paljon taustatietoa ja vuosien kokemusta koirien hoidosta. Ammatissa ei useinkaan tule samanlaisia päiviä vastaan ja se antaa mahdollisuuden mielenkiintoiseen ja miellyttävään työhön, jossa voi aina oppia uutta ja luoda läheinen suhde yhteen tai useampaan eläimeen.

Koirien kouluttamisen monipuolinen maailma tulee lähitulevaisuudessa varmasti vielä saamaan merkittävämmät mittasuhteet yhteiskunnassamme, kun ihmiset oppivat hyödyntämään näiden valloittavien lemmikkien ja käyttöeläimien voimavarat ja mahdollisuudet oikealla tavalla.

vw-education-lite