Kun ajattelet koiraa, mieleesi tulee luultavasti suloinen perhekoira, joka heiluttaa iloisesti häntäänsä ja käyttäytyy mallikkaasti. Koirat ovat luonnostaan iloisia ja energisiä, ja kiintyvät runsain määrin omaan perheeseensä ja omistajaansa. Vahva side ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö koiralle tarvitsisi opettaa muutamia peruskäskyjä. Se, että koira osaa kolme peruskäskyä takaa sen, että koiran ja omistajan sekä koiran ja ulkomaailman elämä sujuu mahdollisimman kivuttomasti ja rauhallisesti. Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, miten peruskäskyt koulutetaan koiralle ja miksi ne ovat tärkeitä.
Todella moni ihminen, joka kohtaa vieraan koira kotioloissa, haluaa antaa sille käskyn. Yleisin käsky on otsikonkin mukaan “Istu!”. Moni koira on oppinut käskyn jo pentuna opittuaan, että sen jälkeen saa jonkun motivoivan palkinnon. Istu-käsky ei kuitenkaan ole kaikista tärkein käsky, joka koiran tulisi oppia. Seuraavaksi kerromme tärkeysjärjestyksessä kolme käskyä, jotka jokaisen koiran tulisi oppia ja hallita.
Luoksetulo on kaikista tärkein käsky, joka koiran tulee oppia jo nuorena ja jota koiran tulee poikkeuksetta totella. Luoksetuloa kannattaa harjoitella leikin ja ruuan avulla, ja tehdä tilanteesta koiralle erittäin miellyttävä.
Paikallaolokäsky on toiseksi tärkein käsky, jota koiran tulee totella. Paikallaolo rauhoittaa tilanteita nopeasti ja varmistaa sen, että koira ei lähde pois luotasi. Aloita opettaminen niin, että pyydät koiran maahan. Opeta paikka-käskyn pariksi käsky “vapaa”, joka antaa koiralle vapauden lähteä taas liikkeelle.
Istuminen liittyy olennaisesti paikallaoloon, mutta sillä on erityisesti lapsiperheissä tärkeämpikin rooli: istu-käsky on helppo sekä koiralle että omistajalle. Lasten on helppo rakentaa suhdetta koiraan niin, että istu-käskystä tehdään yhteinen leikki. Lasten kanssa istu-käsky on turvallinen, sillä se rauhoittaa koiran.
Kun aiot opettaa koiralle ne peruskäskyt, jotka jokaisen koiran tulisi osata ja totella, et tarvitse mitään erikoisia välineitä onnistuaksesi. Joskus koira saattaa kuitenkin olla tavallista kovapäisempi ja vaatia erikoisia ja koviakin keinoja, jolloin apuvälineiden hankkiminen voi tulla kalliiksi. Jos koiran erikoistarvikkeisiin tarvitsee pientä rahallista tukea, on Freedomrahoitus.fi -sivustoon tutustuminen kannattavaa. Näin takaat, että sinulla on varaa ostaa mahdolliset lisätarvikkeet, joita voit tarvita, kun opetat koirallesi peruskäskyjä.
Jotta koira oppisi haluamasi käskyn, sinun ei tarvitse kuin palkita se oikein haluamastasi käytöksestä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että kun koira istuu käskystäsi, annat sille palkinnon. Oikeanlaisen motivointitavan valitseminen riippuu paljon koirasta – siinä missä toinen koira rakastaa rapsutuksia, toinen haluaa pohjattoman määrän herkkuja. Seuraavaksi listaus erilaisista, yleisimmistä motivointikeinoista erilaisille koirille – pienimmin motivoivasta isoimmin motivoivaan keskivertokoiralla.
Ääneen sanottu kehu on hyvä kiitos ja palkinto sellaiselle koiralle, jonka kanssa omistaja on jo luonut hyvän yhteyden ja suhteen. Myös koira, joka on vanhempi, ymmärtää, kun omistaja kehuu, jolloin pelkkä sana riittää.
Monet koirat pitävät rapsuttamisesta ja silittämisestä. Tällöin käskyn tottelemisen palkinnoksi sopii pieni hellyydenosoitus.
Todella monet koirat, erityisesti aktiiviset rodut, motivoituvat leikeistä ja leluista. Kokeile siis lelua omalle koirallesi motivointikeinona.
Harva koira pystyy vastustamaan makupalaa – käytä tätä siis aina, kun tarvitset suurta motivointiapua koiralle sen kouluttamisessa!
Professional WordPress Themes By VWThemes