Menu

Hauskat temput kotikoiralle

0 Comments


Jokainen varmasti tietää, miten hauska lemmikki oma koira on. Kukapa ei tykkäisi siitä, kun pitkän päivän jälkeen on saapumassa väsyneenä ja kiukkuisena kotia kohti, mutta sitten oven takana odottaakin sinua vilpittömästi rakastava perheenjäsen, joka halkeaa riemusta sinut nähdessään? Niinpä!

Koiran omistamisessa on kuitenkin todella paljon muutakin kuin vain iloinen tervehdys päivittäin kotiovella. Koiran omistamiseen liittyy paljon iloa, mutta myös paljon velvollisuuksia. Koira ei myöskään ole missään tapauksessa ilmainen lemmikki. Kun koiran hankkii perheeseen, tulee olla tietoinen, että alkuun kustannukset voivat olla jopa tuhansia euroja. Sen jälkeen on tietenkin hankittava säännöllisesti laadukasta ruokaa koiralle ja vietävä koira tarvittaessa eläinlääkäriin – ainakin uusimaan rokotuksia. Koiran omistamiseen liittyy tietenkin taloudellisen puolen lisäksi vastuu koiran olosuhteista ja koulutuksesta. Saako koira riittävästi liikuntaa? Entä virikkeitä? Tarjotaanko koiralle mahdollisuus olla tasapainoinen osa perheen elämää, ilman rajoittamista tai vaarantavaa vapautta? Oletko kouluttanut koiraa tarpeeksi ja pitkäjänteisesti?

Kun suunnittelet koirasi kouluttamista, ota huomioon se, millaisessa ympäristössä koira pääosin elelee. Jos koiran kotimiljöö on sisätiloissa, voit opettaa sille hauskoja temppuja myös siellä. Jos koira kuitenkin viettää ison osan ajasta ulkona, esimerkiksi kellfristä hankitussa koiran ulkotarhassa, kannattaa temputkin opettaa ulkona. Sopivan miljöön avulla varmistat sen, että koiran kouluttamiseen ei kulu liian paljon aikaa. Uusi miljöö ja uudet hajut voivat aiheuttaa koirassa levottomuutta, keskittymiskyvyn puutetta ja muita koulutukseen negatiivisesti vaikuttavia asioita, jotka voivat merkittävästi hidastaa koulutuksen aloittamista ja koiran oppimista.

Koiran kouluttaminen on elintärkeää monestakin syystä. Koiralle pitää opettaa muutamat peruskäskyt, jotka toimivat luottamuksen sekä koiran ja omistajan välisen suhteen siteenä. Peruskäskyjä ovat esimerkiksi luoksetulo, paikallaanolo ja niin sanottu jättö eli omistushaluisuuden vähentäminen – oli sitten kyse lelusta tai ruuasta. Kun peruskäskyt ovat hallussa, voi koiralle alkaa opettamaan muita käskyjä sekä hauskoja temppuja, joista nauttii sekä koira että koko perhe. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia hauskoja, mutta turvallisia temppuja voit opettaa omalle koirallesi.

Hauskat temput koiralle

  • Tassun antaminen

Tassun antaminen on yksi niin sanotuista klassikkotempuista, joita koiralle opetetaan. Tassun antaminen on helppo peruskäsky, jonka opettamisessa kannattaa käyttää herkkupalkintoa. Vaikka kyseessä on hauska käsky, on siitä hyötyäkin: koiran kynsien leikkuu ja eläinlääkärikäynnit sujuvat helpommin, kun koira on totutettu tassujen koskettamiseen.

  • Kaatunut koira eli ns. BANG-käsky

Niin sanottu BANG-käsky on hauska ja näyttävä, mutta yllättävän helppo temppu perustottelevaiselle koiralle. Kun ihminen osoittaa sormella koiraa, ikään kuin pistoolia pitäen, ja sanoo BANG, koira kaatuu maahan ikään kuin luodiniskun saaneena. Hauska ja teatraalinen temppu!

  • Siivoa!

Usko tai älä, koiran voi opettaa siivoamaan omat lelunsa takaisin paikoilleen. Opeta koiraa viemään lelut käskystä esimerkiksi yhteen tiettyyn kodin nurkkaan tai lelukoriin, niin saat hetkessä lattioille kasautuvat koiranlelut pois silmistä.

  • Etsi äiti

Koira kiintyy vahvasti perheenjäseniin ja erityisesti paimenviettiset koirat nauttivat, kun saavat koko perheen samaan tilaan. Esimerkiksi illalliskutsua voi nopeuttaa, kun käskee koiran etsiä pikkuveljen, lapsen tai puolison. Muista opettaa kuitenkin ensin nimet koiralle, jotta se osaa lähteä etsimään talon sisältä tai ulkoa oikeita ihmisiä!

vw-education-lite