Menu

Koirien taitotemput

0 Comments


 

Koira on ihmisen paras ystävä mutta se on myös luontokappale, joka tarvitsee rakkautta, liikuntaa ja hyvää hoitoa. Koira pysyy useimmiten hyvässä kunnossa niin henkisesti kuin fyysisestikin kun se saa riittävästi toimintaa ja huolenpitoa – kaikkea sopivassa suhteessa.

Koirakin tarvitsee aktiviteetteja

Koiran rotu ratkaisee paljon ja se tulisikin ottaa huomioon ennen koiran hankkimista. Liikunnalliseen perheeseen ei kannata ottaa kotona viihtyvää puudelia vaan innokas, liikuntaa rakastava yksilö. Koiran kanssa puuhailu tuo iloa niin omistajalle kuin myös koiralle.

Koiran hankinta on iso asia, jota ei kannata tehdä liian heppoisin perustein. Kannattaa muistaa, että koira on perheenjäsenenä niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä mahdolliset 15 vuotta, se tuo mukanaan menoja ja vastuuta mutta myös paljon iloa ja ainutlaatuisen suhteen omistajien ja koiran välillä.

Harrasta koiran kanssa

Ennen koiran hankintaa kannattaa miettiä onko perhe valmis huolehtimaan siitä ja kuka ottaa päävastuun koirasta. Monesti perheen nuoremmille kannattaa hankkia ensi-innostuksen iskiessä korvaavia tuotteita, joita voivat olla eläinaiheiset lelut. Nuorien on usein vaikea hahmottaa kuinka paljon työtä ja vastuuta koira tuokaan tullessaan.

Kun päätös koirasta on tehty, kannattaa pohtia voisiko koiran ottaa mukaan jo olemassa oleviin harrastuksiin. Monet koirat ovat lenkityksen lisäksi oivallisia kumppaneita luontopoluilla, metsästyksessä, geokätköilyssä, veneilyssä ja suunnistuksessa. Koira voi tuoda harrastukseen uutta puhtia ja erilaisia toimintamalleja, veneily koiran kanssa on hyvinkin erilaista kuin yksin.

Koirien harrastuslajit ovat nykyisin monenkirjavia ja lisääntyvät jatkuvasti. Yksi suosituimmista lajeista on kilpailuhenkinen agility, jota voi harrastaa hyvin erilaisten koira rotujen kanssa. Agility lajina on yksi parhaimpia lähentämään parivaljakkoa, omistajaa ja koiraa.

Monipuolista temppuilua

Harrastettavat lajit koirien kanssa ovat nykyisin varsin monipuolisia ja netissä on katsottavissa lukuisia videoita temppuilevista koirista. Koirat rakastavat oppimista ja palkitsemista, joten erilaisten temppujen opettaminen onnistuu lähes kaikille roduille. Koira on parhaimmillaan, kun se on saanut oppia jotain uutta ja vielä vienyt siitä palkinnon omistajaltaan. Nykyisin lajeina on esimerkiksi koiratanssia, flyballia, tottelevaisuuskokeita ja vesipelastusta.

Koiran kanssa harrastamisen voi aloittaa melko nuorena kunhan huomioi pentukoiran rajat. Uusi perheenjäsen sujahtaa helposti vanhaan harrastukseen mutta sen kanssa voi myös kokeilla jotain aivan uutta. Koira on erinomainen luontokappale repäisemään sohvannurkkaan juuttuneen lenkkipolulle ja se voi tuoda elämään uudenlaista sosiaalisuutta kun koiraharrastuksen kautta tutustuu muihin asiasta innostuneisiin.

Koira on pyyteetön kumppani joka nostaa monen elämänlaatua mutta sen harteille ei kannata asettaa liikaa odotuksia. Ellei liikunta ole kiinnostunut aiemmin, ei kannata odottaa että asia muuttuisi itsestään koiranhankinnan myötä. Koirarotu on siis laadittava oman jaksamisen ja innostumisen myötä, toiselle sopii rauhallisempi koirarotu ja toiselle taas vilkas menijä.

vw-education-lite