Menu

Koirien tarkka hajuaisti auttaa sairauksien löytymisessä

0 Comments


 

Lääketiede kehittyy hurjaa vauhtia ja edistysaskeleita saadaan aikaan jatkuvasti, mutta monenlaisia sairauksia ei silti ole saatu kitkettyä pois, vaan ne ovat ennemminkin lisääntyneet viime vuosina. Yleisimpiä sairauksia suomessakin ovat erilaiset syövät, joiden voittamiseksi voidaan saada paremmat mahdollisuudet lähivuosina, mikäli pahalaatuiset kasvaimet voidaan löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Viime vuosikymmenen aikana on alettu käyttää koirien tarkkaa hajuaistia myös erilaisten sairauksien ja syöpäkasvaimien löytämiseen, mikä on mahdollistanut hoidon aloittamisen paljon ennen oireiden ilmaantumista.

Suomessa ei ole vielä suurta määrää koiria, jotka haistavat potilaiden sairaudet, mutta maailmalla on saatu aikaan hyviä tuloksia. Pyrkimys on saada koulutettua enemmän koiria, jotka oppisivat haistamaan pahalaatuiset kasvaimen ja syövän sen varhaisessa vaiheessa. Koulutus alkaa koiran pentuvaiheessa ja työhön valitaan älykkäitä yksilöitä, jotka pystyvät tunnistamaan tiettyjä sairauteen liittyviä hajuja muiden hajunäytteiden seasta. Koulutus vaatii kärsivällisyyttä, mutta sen avulla saatetaan mahdollistaa monien ihmishenkien pelastuminen.

Koulutuksesta ei ole vahinkoa tehtävässään työskentelevälle koiralle. Se opetetaan reagoimaan tietyllä tavalla löytäessään poikkeavan hajun tutkiessaan potilasta ja nuuskiessaan potilaan läpi kauttaaltaan. Hajuja erottelevia “koiria” on vielä liian vähän, jotta niitä voitaisiin merkittävässä määrin käyttää Sairauksien tunnistamiseen mutta niitä koulutetaan jatkuvasti lisää ja kehitteillä on myös koiran kuonoa vastaava laite, jonka avulla voidaan mahdollistaa sairauden löytyminen.

vw-education-lite