Menu

Pennun peruskoulutus ja sisäsiisteyskoulutus alkaa kasvattajan pohjatyöstä

0 Comments


 

Koiranpennun kouluttaminen on yksi mielekkäimmistä tehtävistä, mitä uudella pennun omistajalla voi olla. Pieni koiranpentu on yleensä tarkkaan harkittu päätös, johon uusi omistaja on perehtynyt hyvissä ajoin, ennen kuin uusi pieni perheenjäsen saapuu uuteen kotiinsa. Uuden omistajan onkin hyvä varautua monenlaiseen alkaessaan kouluttaa koiraa, vaikka vastuuntuntoinen kasvattaja on jo antanut pennulle sen ensimmäisinä viikkoina hyvän alkutyön ja sosiaalistanut sen useisiin tilanteisiin.

Pennun koulutus siis tosiaan alkaa jo sen ensimmäisistä elinviikoista. Muutaman viikon ikäisenä pentua voidaan totuttaa jo eläinlääkärillä käyntiin ja siten autossa olemiseen sekä erilaisiin ympäristöihin. Kasvattaja pyrkii totuttamaan pennut pääasiassa kosketukseen ja käsittelyyn, kuten kynsien leikkaamiseen, turkin harjaamiseen, silmien pesuun tai muihin perusasioihin, joiden avulla pennusta voidaan saada alusta saakka helposti käsiteltävä ja ihmisiin tottunut yksilö. Kasvattaja käsittelee pentuja säännöllisesti ja antaa sen tutustua muihin terveisiin koiriin, jotta se oppii pennulle tärkeitä koirien käytösmalleja.

Hyvä kasvattaja aloittaa sisäsiisteyskoulutuksen jo varhain ja vie pentueen ulos emän kanssa monta kertaa päivässä sellaiselle alueelle, jossa pennuilla ei ole vaaraa sairastua mihinkään tarttuvaan tautiin. Pennut oppivat emältään monenlaisia käytösmalleja, joten ne saattavat olla jo lähes sisäsiistejä uusiin koteihin tullessaan. Kaikissa olosuhteissa se ei ole mahdollista, jos esimerkiksi emä on tarhakoira tai jos on vaaraa, että pennut vilustuvat ja sairastuvat ulkosalla ollessaan.

Luovutusikäisen Pennun sisäsiisteyskoulutus vaatii ensimmäisinä viikkoina kärsivällisyyttä uudelta omistajalta. Pentu pitää viedä ulos monia kertoja aina ruokailun, leikin, juomisen tai heräämisen jälkeen. Uninen pentu kannattaa ottaa syliin ja kantaa se ulos, ja kiittää sitä kun se tekee tarpeensa, jotta se ymmärtää mikä on oikeaa toimintaa. Jos pentua jaksetaan viedä ulos kuudesta kymmeneen kertaan päivässä ja opettaa se samalla valjaiden käyttöön, se voi oppia sisäsiistiksi muutamissa viikoissa. Satunnaisia vahinkoja lukuun ottamatta jokaisen pennun tulisi olla sisäsiisti viimeistään puolen vuoden ikäisenä.

vw-education-lite